Keuzevrijheid zorgverzekering, hoe werkt dat?

De meeste Nederlanders vinden keuzevrijheid het belangrijkste aspect van hun zorgverzekering. Dat is de conclusie van het onderzoek van gezondheidseconoom Determann. Maar deze uitkomst lijkt in tegenspraak te zijn met de werkelijkheid.

Ziekenhuis

Drie van de vier Nederlanders kiezen bij hun basis-zorgverzekering namelijk voor een naturaverzekering. Die biedt zelden een 100% vrije keuze van zorgverlener. Wilt u alle kosten binnen de basiszorg vergoed krijgen, dan moet u naar de specialist of andere zorgverlener met wie uw verzekeraar een contract heeft afgesloten. Daarmee biedt een naturaverzekering veel minder vrijheid dan een restitutiepolis.

Restitutie- versus naturaverzekering

Een restitutieverzekering biedt de meeste vrijheid bij het kiezen van uw zorgverleners. Uw verzekeraar vergoedt alle behandelingen voor 100% van de marktconforme prijs. Bij een naturaverzekering betaalt de zorgverzekeraar de behandelingen rechtstreeks aan de zorgverlener. U moet echter gebruik maken van de zorgverleners die een contract hebben met uw verzekeringsmaatschappij als u alle kosten vergoed wilt krijgen. Een budgetzorgverzekering is een bijzondere naturaverzekering met een lagere premie en (nog) minder keuzevrijheid.

Extra kosten

Als uw naturaverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener van uw keuze en u laat zich toch door hem of haar behandelen, krijgt u niet alle kosten vergoed. Dit betekent overigens niet dat u de behandeling helemaal zelf moet betalen. De wet schrijft namelijk voor dat uw zorgverzekeraar tenminste 75% van de behandelkosten moet vergoeden. Hier kan nog een bedrag bijkomen als gevolg van uw eigen risico en eventueel de eigen bijdrage.

Voorbeeld

Karel heeft al maanden moeite met lopen. Uit bloedonderzoek blijkt dat hij een veel te hoog cholesterolgehalte heeft. Zijn huisarts stuurt hem door naar de vaatchirurg. Omdat Karel een budgetverzekering heeft afgesloten, kan hij niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht. Hij moet verder reizen om de specialist te bezoeken. Die constateert dat Karel etalagebenen heeft en verwijst hem door naar een fysiotherapeut die is gespecialiseerd in het geven van looptraining. Die behandeling valt vanaf 2017 onder de basisverzekering. Maar ook de fysiotherapeut in Karel's woonplaats is niet gecontracteerd. Als hij alle kosten vergoed wil krijgen, moet hij dus ook voor zijn looptrainingen aanzienlijk verder reizen.

Altijd vrije keuze van huisarts 

Welke verzekering u ook heeft, u mag altijd zelf uw huisarts, wijkverpleegkundige, verloskundige en tandarts kiezen. Wilt u ook helemaal vrij zijn in de keuze van andere zorgverleners, dan is een restitutiepolis de meest logische oplossing. Wilt u toch liever een naturaverzekering? Controleer dan van tevoren met welke zorgverleners uw verzekeringsmaatschappij contracten heeft gesloten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

(0562) 448 009
06 220 660 10
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.